Gulaschsoppa

En mustig soppa som värmer gott när det är kallt ute.

6 port

400 g nötfärs
Grillkrydda

500 g finkrossade tomater
1 gul lök
1 vitlöksklyfta
Olivolja till stekning
6-8 potatisar av en fast sort
2 morötter
1 liter vatten
4 msk kalvfond
2 msk tomatpuré
Salt
Svartpeppar
1 msk strösocker
1 tsk paprikapulver

Ev turkisk yoghurt eller creme fraiche

Hacka löken fint och pressa vitlöksklyftan. Hetta upp olivoljan i en gryta och fräs sedan löken och vitlöken tills de är mjuka, men inte fått färg. Häll sedan på tomatkross, fond, tomatpuré, salt, peppar, strösocker och paprikapulver. Koka några minuter på svag värme. Skala och skär potatisen i stora tärningar. Skala och riv morötterna grovt. Tillsätt båda i grytan, slå på vatten och låt småkoka i minst 20 minuter på svag värme. Potatisen ska vara mjuk när soppan är färdig. Stek under tiden köttfärsen i en stekpanna och krydda med grillkrydda. Häll köttfärsen i grytan. Soppan ska bli mustig och ganska tjock, men man måste kanske ändå späda den med mer vatten. Smaken är olika hur tjock man vill ha den. Smaka av med salt och peppar. Servera med en klick turkisk yoghurt eller creme fraiche.