Att koka hel fisk i ugn är bekvämt och gott. Det passar både stora och små fiskar och det behövs inget koksspad, utan fisken sjuds i sitt eget spad.
4-6 port
1-1½ kg hel fisk, t.ex. kolja, lax eller gädda.
flytande margarin eller smör till folien
1 gul lök
1 citron
1 knippe dill
1 knippe persilja
salt
svartpeppar
Fisken ska vara sköljd och rensad, vilket den ju oftast är när man köper den av fiskhandlaren eller från frysdisken i mataffären. Om den har fjäll ska den först fjällas. Klipp bort alla fenor.
Smörj en stor bit aluminiumfolie med mattfett. Salta och peppra fisken både på utsidan och insidan. Skär bort det gula skalet på citronen och dela den i klyftor. Skala löken och dela även den i klyftor. Lägg så mycket av citron, lök, dill och persilja inuti fisken. Lägg resten bredvid och packa in hela härligheten i ett tätt paket. Lägg på en långpanna eller i en ugnsform. Sätt in långt ner i ugnen på 200 grader. Små fiskar blir färdiga på ca 30 minuter, större på ca 40 minuter och stora på ca 50 minuter. Prova vid ryggbenet att fiskköttet släpper lätt och är ogenomskinligt. Fisken är klar vid 52 grader.
Servera gärna med en god kokt potatis eller potatismos och kall citronsås.
(Se sås-recept här på bloggen.)