Honungsglaserade revben

IMG_7543

Idag på Anna-dagen har jag inte lagt lutfisken i blöt, men jag har förberett julens revben genom att koka dem.

Det här är det godaste på julbordet enligt min smak. Jag brukar koka flera kg, så att det räcker både till julbordet på julafton och som en ensam rätt ihop med potatismos eller potatisgratäng på annandagen. Det är bara frysa in det kokta köttet och ta fram lagom till jul. Griljeringen gör man precis före serveringen.

Till ca 1 1/2 kg tjocka revben:
vatten
1 st gul lök
3 msk salt
10 svartpepparkorn
3 msk grönsaksfond
några lagerblad
1 bit ingefära
2 vitlöksklyftor
några persiljekvistar

Glasering:
1/2 dl rapsolja
1/2 dl soja
2 msk honung
1 msk tomatpure
1 tsk salt
1/2 tsk mald ingefära
1/2 tsk mald vitpeppar

För att köttet ska bli mört och fint behöver man koka det först. Lägg köttet i en stor gryta och fyll upp med vatten så att det täcker köttet. Tillsätt lök, salt, pepparkorn, fond, ingefära, vitlök och persilja. Låt småkoka i minst 60 minuter. (Om det är svårt att få plats med köttet kan du dela revbenen mitt itu.) Det är färdigt när köttet ramlar av benen. Låt svalna och skär i lagom stora bitar.

Glasering: (innan servering)
Blanda alla ingredienser väl och låt stå en stund. Se till att honungen löser upp sig. Pensla köttet. Var noga med att det blir glasering på alla sidor. Griljera sedan långt upp i ugnen i 200 grader ca 15 minuter.

IMG_7621