En lite kryddigare variant på den vanliga toscakakan.
Sockerkaka:
2 ägg
2 dl strösocker
50 g rumsvarmt smör
3 dl vetemjöl
2 tsk vaniljsocker
2 tsk bakpulver
1 msk mald kardemumma
1 dl mjölk eller filmjölk
Vispa ägg och strösocker vitt och poröst. Blanda de torra ingredienserna och tillsätt dem samt smöret. Vispa sist ner mjölken/filmjölken. Häll smeten i en rund form med löstagbara kanter. Den ska då vara smord och bröad. Grädda längst ner i ugnen i 175 grader ca 25 minuter. Kakan ska vara knappt färdig.
Toscasmet:
3 dl grovt hackad mandel
75 g smör
1/2 dl strösocker
1/2 dl ljus sirap
1 1/2 msk vetemjöl
1 1/2 msk mjölk
1 tsk mald kanel
1 tsk mald ingefära
Smält smöret och tillsätt därefter alla ingredienserna utom mandeln. Sjud blandningen under omrörning tills den tjocknat, ca 10 minuter. Rör ner mandeln. Bred glasyren över kakan och ställ in den igen i ugnen, men nu långt upp i stället och grädda tills kakan fått fin färg, ca 10 minuter. Låt kakan svalna innan du försiktigt lossnar på formkanten.