Klassisk cheesecake med salt kolasås


Det finns mängder av olika recept på cheesecake. Det här är min variant på den klassiska som gräddas i ugnen, även kallad New York cheesecake. Jag spetsar den med färska bär och en len, salt kolasås.

Botten:
150 g digestivekex (eller pepparkakor, eller chokladkex…)
50 g rumsvarmt smör

Fyllning:
400 g naturell färskost som t.ex. Philadelfia
2 dl strösocker
4 ägg
1 msk citronsaft
1 tsk mald, torkad vaniljstång (finns i kryddhyllan)
0,75 dl vetemjöl
1,5 dl gräddfil eller turkisk yoghurt

Garnering:
färska bär
citroncest
mynta
florsocker

Kolasås:
1,5 dl vispgrädde
1,5 dl ljus sirap
1,5 dl ströscoker
1 msk flingsalt

Börja med att mixa kex och smör i en matberedare eller mortel. Tryck ut mixen i en form med löstagbar botten. Det är bra om du har klippt ut en rundel av bakplåtspapper och lagt i botten. Låt stå i kylskåpet i ca 30 minuter.

Vispa färskost med strösocker. Tillsätt äggen, ett i taget. Häll sedan i resten av ingredienserna. Grädda långt ner i ugnen i 175 grader i ca 50 minuter. Stäng av värmen och låt stå kvar i ugnen i ca 1 timme. Låt svalna och ställ sedan in i kylskåpet.

Koka ingredienserna till kolasåsen på svag värme i ca 20 minuter. Låt svalna.

Garnerna kakan med bär, rivet citronskal (citroncest), mynta och florsocker. Servera med kolasåsen som var och en får ringla över sin egen tallrik.

OBS! Om man vill ha kakan gluten- och/eller laktosfri kan man lätt byta ut kex och mjöl till glutenfritt och/eller mjölkprodukterna till laktosfria.

Vill du hellre göra en fryst cheesecake finns det ett bra recept här på bloggen.