Den här smarriga, saftiga äppelkakan räcker nog inte riktigt till ett helt kompani, men kanske till ett halvt?
Hur många är man i ett kompani egentligen? Ja, inte vet jag. Men jag vet att den här kakan är både god och lättbakad.
1 långpanna ca 24 bitar
9 ägg
6 dl strösocker
9 dl vetemjöl
6 tsk bakpulver
3 msk vaniljsocker
300 g rumsvarmt smör (gärna extrasaltat)
3 dl vaniljyoghurt
ca 6 äpplen
kanel
florsocker till garnering
Vispa ägg och socker vitt och pösigt i en assistent. Blanda de torra ingredienserna och tillsätt dem. Tillsätt därefter smöret och allra sist yoghurten. Smörj och bröa en långpanna och bred ut smeten i den. Skala och skiva äpplena. Stick ner äppelskivorna i smeten tätt i 4 rader, med början från ena kortsidan. Strö över rejält med kanel.
Grädda mitt i ugnen i 175 grader ca 40 min. Låt svalna. Skär upp i lagom stora bitar. Pudra gärna florsocker över.
Det är förstås ljuvligt att servera vaniljglass eller en tjock vaniljsås till, men annars är kakan god att äta precis som den är.
Tips! Även rabarber passar till den här kakan. Då kan det vara bra att strö över även strösocker, tillsammans med kanelen.