Tänk på att rökt fisk är en perfekt sommarmat!
Tillsammans med kokt färskpotatis, en kall sås, en fräsch sallad samt knäckebröd blir det en lättlagad och näringsrik måltid med lite disk.
Kallrökt mat (som t.ex. lax och och vissa sortera skinka) ska man inte ge till små barn under 4 år och inte heller till gravida, gamla eller sjukliga människor med nedsatt immunförsvar pga risk för listeria. Varmrökta produkter är det ingen fara med. Läs gärna mer på Livsmedelsverkets hemsida. slv.se
Kallrökt lax är oftast skuren i tunna skivor och känns något glatt i konsistensen. Varmrökt lax har en rökigare smak och säljs ofta på bit. Själv tycker jag att kallrökt lax passar allra bäst på smörgås, eller som garnering på t.ex. smörgåstårta medan varmrökt passar bäst som ”riktig” mat till kokt potatis.
Vill man inte göra en sås själv finns det många olika färdiga att köpa i matbutikerna. Recept på kalla
såser hittar du här på min blogg.