Smarrig paj toppad med ädelost som passar perfekt till sommarens alla fester och bufféer!
8 port
Pajdeg:
5 dl vetemjöl
225 g kallt smör
1 kallt ägg
2 msk kallt vatten
Börja med degen:
Mät upp mjöl och tärnat smör i en matberedare. Kör till en smulig massa. Blanda i ägg och vatten och kör till en smidig deg. Tryck ut degen i en pajform, så att den täcker botten och kanten. Ställ kallt en stund.
Fyllning:
150 g kallrökt lax
1/2 gul lök
3oo g färsk spenat
salt
vitpeppar
1 brk a´200 g smetana
3 ägg
150 g riven prästost
3 dl vispgrädde
50 g ädelost
ca 8 st körsbärstomater
margarin eller smör till stekning
Skala och hacka löken fint. Stek den försiktigt på svag värme, så att den inte får färg. Tillsätt spenaten, lite i taget. Stek spenatblandningen och krydda med salt och peppar. Ställ åt sidan av plattan. Blanda smetana med ägg, ost och grädde. Häll över spenaten och blanda väl. Dela laxen i så bitar och vänd ner. Häll fyllningen i pajskalet och smula ädelosten över. Grädda längst ner i ugnen i 175 grader i ca 45 minuter. Dela tomaterna och tryck ner dem i pajen. Grädda i ytterligare ca 15 minuter. Servera med en fräsch sallad och ett gott bröd.