Linslasagne


Kan en krämig, kryddig vegolasagne som både mättar och värmer en kall vinterdag vara något? Varsågod! Den här godingen kryllar av stärkande vitaminer och proteiner.

6-8 port

2 brk á 400 g krossade tomater
ca 6 dl vatten
3 dl röda linser
2 gula lökar
2 vitlöksklyftor
2 morötter
2 st grönsaksbuljongtärningar
salt
svartpeppar
2 msk sriracha (stark chilisås)
1 brk strimlade soltorkade tomater i olja
1 brk strimlade grillade paprikor i olja
250 g mozarella
400-500 g keso
5 dl matlagningsgrädde
ca 5 dl riven ost
lasagneplattor

Börja med tomat- och linssåsen: Hacka lök och vitlök fint och fräs i lite olja eller matfett, utan att den tar färg. Skala och riv moroten grovt. Tillsätt den. Häll på de krossade tomaterna samt vatten och linserna. Lägg i buljongtärningarna och låt småkoka på svag värme i ca  20 minuter. Kanske behöver du späda mer mer vatten. Rör om då och då. Smaka av med salt, peppar och sriracha. Låt koka i ca 10 minuter till. Såsen ska vara tjock i konsistensen och smaka mycket. Tillsätt mer sriracha om du gillar het mat.

Häll hälften av matlagningsgrädden i botten av en ugnssäker form med höga kanter. Lägg det första lagret med lasagneplattor och därefter tomat- och linssås. Fördela soltorkade tomater och paprikor jämnt över samt keso och mozzarellan som du har delat i mindre bitar. Gör likadant med nästa lager och nästa lager. Avsluta med lasagneplattor och resten av grädden. Toppa med den rivna osten. Gratinera längst ner i ugnen i 175 grader i ca 1 timme. Låt vila i ca 15 minuter före servering. Smakar gott tillsammans med en fräsch, grön sallad och ett smarrigt bröd.

Den här rätten tar ganska lång tid att tillaga, men du kan med fördel koka tomat- och linssåsen i förväg. Låt sedan lasagnen ta god tid på sig i ugnen för att blir riktigt krämig inuti samt frasig och gyllene på ytan utan att brännas. De soltorkade tomaterna och paprikorna höjer smakupplevelsen genom att ge en god sälta och ett behagligt tuggmotstånd.

OBS! Vill du att rätten ska bli vegansk kan du byta ut grädden mot t.ex. oatly imat, och de andra mjölkprodukterna mot veganska produkter.