Saftiga, stora lussekatter med saffran.
Ca 60 st
100 g jäst
8 dl mjölk
150 g rumsvarmt smör
5 dl kesella
4 dl vit sirap
1 g saffran (2 kuvert)
2 tsk salt
Ca 3 liter vetemjöl special
Ev russin
Pensling:
1 st ägg + 1 msk mjölk
Värm mjölk i en kastrull till 37 grader (fingervarmt). Smula ner jäst i en rymlig bunke, helst assistent. Häll lite av den ljumma mjölken i bunken och blanda tills all jäst löst sig. Blanda i resten av vätskan och därefter smör, kesella, saffran, sirap och salt. Tillsätt nästan allt mjölet, gärna lite i taget och arbeta degen smidig. Tillsätt mer mjöl om det behövs. Låt jäsa under bakduk i minst 60 minuter.
Knåda degen på mjölat bakbord några minuter. Dela degen i fyra delar som du sedan delar i 15 bitar. Rulla sen bitarna till längder, cirka 2 centimeter i diameter. Snurra ändarna åt varsitt håll in mot mitten och lägg dem på bakplåtspappersklädda plåtar. Tryck ev ner russin i snurrornas mitt och låt sen jäsa ytterligare ca 15 minuter till dubbel storlek.
Vispa upp ägget med mjölk och pensla bullarna med blandningen. Grädda mitt i ugnen i 225 grader i ca 8 minuter tills de blivit gyllenbruna. Låt katterna svalna på ett galler under bakduk.
Obs!
Låt smöret stå framme länge innan bakningen, gärna över natten. Degen blir bättre med mjukt smör i stället för smält smör.
För att saffranens färg och smak ska blomma ut är det bäst att stöta den i mortel med 1 tsk strösocker.