Smarriga bullar för dig som älskar choklad och bakverk med lite extra gojs i.
Ca 60 st
100 g jäst för söta degar
300 g extrasaltat smör
1 liter mjölk
1 tsk salt
1 tsk mald kardemumma
1 dl strösocker eller vit sirap
Ca 2,5 liter vetemjöl special + till utbakningen
Fyllning:
200 g rumsvarmt extrasaltat smör
3-4 påsar a’ 150 g mjölkchokladknappar
Pensling:
Ägg + en skvätt mjölk
Glasyr:
2 dl florsocker
2 msk kakao
Ca 3 msk vatten
Smält smöret i en kastrull och tillsätt mjölken. Värm till 37 grader, fingervarmt. Smula jästen i en degbunke, helst assistent och häll över lite av degvätskan. Lös upp jästen och häll sedan över resten av degvätskan. Tillsätt salt, kardemumma och socker/sirap. Häll därefter i mjölet, lite i sänder. Arbeta ihop till en smidig deg och låt den sedan jäsa under bakduk i minst 45 minuter. Täck gärna över med plastfolie under bakduken. Peta lite i degen ibland ifall den börjar jäsa över
Vispa upp ägg och mjölk tillsammans.
Knåda degen på mjölat bakbord och dela den i 4 delar. Kavla ut varje del till en rektangel, ca 20 X 50 cm. Bred ett jämnt lager med smör över rektangeln och strö därefter över ett jämnt lager chokladknappar. Rulla till en rulle och skär den i ca 15 bitar. Lägg dem på bakplåtspappersklädd plåt. Låt sedan jäsa under bakduk ca 15 minuter tills de känns luftiga. Pensla med uppvispat ägg. Grädda mitt i ugnen i 200 grader ca 10 minuter, tills de fått en fin gyllenbrun färg. Låt svalna på galler under bakduk.
När bullarna har svalnat är det dags för glasering. Blanda florsocker och kakao noga med en gaffel. Häll på LITE vatten i taget och rör om till en slät, fin glasyr. Häll glasyren över bullarna med hjälp av en tesked. När glasyren stelnat kan du strö över lite florsocker. Ät och njut!