Här har du en lättlagad, glutenfri och alldeles makalöst god kaka! Den går att baka i god tid och passar utmärkt till sommarens olika fester.
ca 12 bitar
250 g smör, gärna extrasaltat
200 g grovriven mandelmassa
3 dl strösocker
300 g mandelmjöl
3 tsk bakpulver
1 tsk malen kardemumma
5 msk citronsaft
4 ägg
Till formen:
smör
ströbröd (glutenfritt om kakan ska vara glutenfri)
Garnering:
pärlsocker
Kakan ska bara röras ihop för hand. Smält smöret försiktigt på spisen eller i micron och låt det svalna. Blanda smöret med mandelmassan i en degbunke. Blanda samman de torra ingredienserna och rör ner dem i smörblandningen. Rör runt. Tillsätt sedan citronsaften och äggen, ett i taget. Rör samman. Smörj och bröa en rund kakform med löstagbar kant. Häll i smeten. Strö pärlsocker över. Grädda längst ner i ugnen i 175 grader ca 75 minuter. Sätt en plåt över kakan efter ca 20-30 minuter för att den inte ska blir för mörk. Prova med provsticka när kakan är färdig, stickan ska vara någorlunda torr.
Den här kakan är mycket saftig, nästan som mazarin i konsistensen. Den blir bara godare om den får stå till sig ett dygn, vilket ju är toppen. Jag älskar sådant som går att förbereda. Förvara den i kylskåpet, men servera den rumstempererad tillsammans med jordgubbar och grädde vispad med massor av vaniljsocker. Mums!