En mycket bra rätt att ha antingen som en lätt huvudrätt eller på buffe’n, tex till påsk eller på studenten. Kycklingen kan bytas ut mot fläskfile’.
8-10 pers
1 kg kycklingfile’ eller fläskfile’
Smör att steka i
Salt
Svartpeppar
Marinad:
2 msk vitvinsvinäger
1 dl olja, gärna oliv
1 dl vatten
1 tsk salt
2 pressade vitlöksklyftor
2 msk osötad senap
1-2 tsk dragon
1-2 tsk timjan
1-2 tsk rosmarin
Bryn filéerna i en stekpanna på medelsvag värme tills de har fått fin färg runt om. Salta och peppra. Efterstek under lock på svag värme 15–20 min eller i 200 graders ugnsvärme ca 20 min. Använd gärna en köttermometer för att veta när köttet är färdigt.
Låt köttet svalna och rör ihop marinaden.
Skär köttet i ½-1 cm tjocka skivor, lägg dem i en plastpåse och häll över marinaden. Knyt plastpåsen och stoppa i den i ytterligare en påse. Knyt den också och ställ in i kylskåpet. Låt köttet stå några timmar eller helst över natten. Vänd på påsen några gånger under tiden.
Servera gärna med en krämig potatisgratäng på vintern eller en potatissallad på sommaren.