Små goda färskostpajer som passar bra till kräftskivan, picknicken eller påskbuffen.
Fyllningen kan man variera med det man själv tycker om. Jag brukar göra pajerna i gammaldags minibakformar som jag har ärvt, men det går naturligtvis bra att göra dem i vanliga engångsformar av aluminium. Det allra lättaste är att använda silikonformar. Degen kan man göra i förväg om man vill. Pajerna går utmärkt att frysa in.
Ca10-14 st, beroende på vilka formar man använder
Deg:
3 dl vetemjöl
125 g extrasaltat, rumstempererat smör
2 msk kallt vatten
Äggstanning:
200 g Philadelfiaost naturell eller vitlök/örter
2 ägg
1 dl mjölk
1 knippe persilja
Salt
Peppar
Tips på fyllning:
200 g strimlad kallrökt lax eller rökt skinka
Finhackad rödlök
Strimlade torkade tomater
Halva körsbärstomater
Halva oliver
Deg:
Kör vetemjöl och smör i en matberedare. Tillsätt vatten och kör alltsammans några sekunder tills det blir en smidig deg. Dela degen i 14 bitar och tryck ut dem i små pajformar/aluminiumformar. Ställ dem kallt i ca 30 minuter.
Fyllning:
Vispa ihop en äggstanning av Philadelfiaost, ägg och mjölk. Tillsätt finhackad persilja och smaksätt med salt och peppar. Lägg valfri fyllning i botten av pajerna och häll sedan på äggstanningen. Ställ pajerna på en plåt och grädda i mitten av ugnen i 225 grader ca 25 minuter.