Saftiga, läckra matbröd som passar extra bra till soppa!
2 limpor
50 g jäst
50 g smör
5 dl mjölk
1 msk honung
1 msk flinghavssalt
2 dl finriven morot
Ev 1-2 dl solrosfrön
Ca 1 kg dinkelmjöl
Garnering:
Mjölk
Flinghavssalt
Dinkelmjöl
Smula jästen i en bunke, gärna en assistent. Smält smöret i en kastrull och häll mjölken över. Värm vätskan till 37 grader (fingervarmt) och häll den över jästen. Låt jästen lösa sig och tillsätt sedan honung och salt. Blanda väl och tillsätt därefter morot, solrosfrön och sist mjölet, lite i sänder. Arbeta kraftigt i flera minuter. Tillsätt mjöl tills degen blir smidig. Låt den jäsa under bakduk i minst 45 minuter. Ta upp degen på mjölat bakbord och knåda den. Dela den sedan i två delar och forma till två limpor som du lägger i smorda och mjölade bakformar. Tryck till dem lite. Låt jäsa i ytterligare ca 20 minuter. Pensla limporna med mjölk och strö över salt samt mjöl. Grädda längst ner i ugnen i 200 grader ca 30 minuter. Ta ut limporna ur formarna och låt dem svalna på galler under bakduk.