Naanbröd

Det är svårt att baka riktiga naanbröd som de gör i Indien, men här är en svensk variant. Mycket gott till indiska grytor och de passar även som en smårätt ihop med olika röror t.e.x. hummus.

16 st små, runda bröd

50 g jäst
3 dl ljummet vatten
1 msk honung
4 msk rapsolja
1 tsk salt
1 ägg
10-12 dl vetemjöl
ev 1 tsk kumminfrön

Börja med att sätta in två plåtar i ugnen på 225 grader. Lös jästen i vattnet, gärna i en assistent. Tillsätt honung, olja, salt och ev kummin. Rör ut så att honungen löser sig. Tillsätt ägget och sedan mjölet, lite i sönder. Degen får inte bli för torr, men heller inte vara alltför kletig. Den behöver lossa i kanterna. Låt sedan degen jäsa i minst 45 minuter. Det ska bli en luftig, härlig deg som du knådar i ett par minuter och sedan delar i två delar. Dela varje del i åtta delar. Rulla till små bollar och kavla ut dem till runda plattor. Du kan även dra lite i degen, ungefär som pizzabagarna gör. Lägg dem på ett bakplåtspapper. Ta ut de varma plåtarna ur ugnen och dra på bakplåtspapper med bröden. Jäs mitt i ugnen i 5 minuter. Låt svalna något på galler. Servera dem nybakade!

Obs! Det går att frysa in de bröd som blir över och värma på dem till en annan måltid.