Goda gifflar som passar utmärkt till soppa och sallad!
Ca 24 st
5 dl fingervarmt vatten
25 g jäst
½ dl olivolja
1 tsk salt
1 msk honung
Ca 12 dl vetemjöl special
1 pkt färskost tex med vitlök och örter
1 ägg
1 skvätt mjölk
Dela sönder jästen och rör ut den i lite av vattnet. Tillsätt sedan resten av vattnet, olja, salt, honung och nästan allt mjöl. Rör ihop alltsammans, gärna i en assistent. Arbeta degen tills den blir smidig och släpper bunken. Jäs under bakduk ca 1 timme.
Dela degen i två delar och rulla dem till långa rullar. Kavla dem platta så att de blir ca 8 cm breda. Se till att ha mjöl under, så att inte degen fastnar i bordet. Skär sicksack med en vass kniv så att du får rektanglar. Lägg en liten klick ost i den breda änden av rektangeln och rulla sedan ihop till en giffel. Lägg på plåt och jäs under bakduk i ca 15 min eller tills gifflarna känns fluffiga. Vispa sönder ett ägg ihop med en liten skvätt mjölk och pensla på gifflarna. Grädda sedan i ugnen på 225 grader ca 10 min.