Överlevnadstips

 Den här årstiden när det är mörkt, kallt och slaskigt ute är det inte alltid så lätt att hålla humöret uppe.

Depån av solvitaminer från i somras är bottenskrapad och det känns evighetslångt till semestern. Vi som älskar snö kan inte heller glädjas över riktigt vinterväder, utan suckar tungt åt slasket på gatorna och leran i skogen. Helst vill man bara lägga sig ner under filt i fosterställning och sova i två månader.

Här kommer några användbara tips för hur du ska kunna klara dig i februari och mars utan att bli alltför introvert och deprimerad. Flera kloka tankar och råd har jag fått av kloka människor runt omkring mig. (Det är faktiskt väldigt bra att ha en storebror som är psykolog och en storasyster som är samtalsterapeut.)

1. Ät nyttigt och gott:

Handla gärna efter säsong. (Semlorna är väldigt fräscha just nu!) I frysdisken hittar du näringsrika grönsaker samt massor av goda bär som du kan koka och använda i filen eller på frukostgröten. Eller naturligtvis mixa till goda smoothies. Frossa också i nyttiga apelsiner som är som allra finast just nu. Tänk på att äta extra D-vitamin för det behövs verkligen under den här mörka perioden. Vill du hålla dig frisk och kry kan du prova att koka ingefärs-shot att dricka varje dag. (Se recept här på bloggen) På Livsmedelsverkets hemsida slv.se hittar du många bra råd om hur du kan äta nyttigt.

2. Rör på dig lagom mycket:

Ingen blir piggare av att ligga i soffan hela kvällarna, även om det är väldigt lockande. Men man behöver heller inte vara en Ironman för att vara duktig. Du duger som du är. Idag har jag varit på utbildning och där fick jag veta att ätstörningar bland 40-åriga kvinnor ökar stort. Jag är tyvärr inte förvånad. Hitta en motions/träningsform som passar just dig och rör på dig lagom mycket. Jag har efter ett och ett halvt år slutat träna på gym. Jag gjorde i alla fall ett försök, eftersom jag hade en nervskada i nacken och kände mig tvungen. Men jag tyckte det var fruktansvärt tråkigt. Så tråkigt att jag faktiskt – utan att överdriva – fick lite ångest varje gång jag skulle dit i slutet. Då fick jag i stället bra övningar att göra här hemma av min fysioterapeut. Övningar som kompletterar min andra träning. Nu känner jag att jag hinner med att motionera på det sättet som passar just mig och som får min kropp att må bra.

3. Hitta på nya saker:

Lite förändringar i vardagen är inte fel. Det behöver inte vara märkvärdigt alls. Klipp dig i en ny frisyr. Leta reda på nya recept. Använd jul- och nyårsresterna i frysen och hitta på goda maträtter. Testa Linas matkasse till introduktionspris. Gå en ukulele-kurs eller köp en härligt galen färg på nagellacket nästa gång du är i stan. Ge dig ut och vandra på stigar eller vägar där du inte brukar gå. (Köp broddar så att du kan gå ordentligt utan att halka, det är inte alls töntigt!) Prova en ny sport eller varför inte bli fadder åt en nyanländ flyktingfamilj. (Det sista kräver ganska mycket mod och engagemang)

4. Välj dina vänner:

Omge dig – så långt det är möjligt – med människor som får dig att må bra. Negativa energitjuvar ska man akta sig för. Om du har någon i din omgivning som du måste tassa på tå för, eller som får dig att grubbla på nätterna – undvik henom ett tag om det går.

5. Var rädd om dina nära och kära:

Vi mår bra av att hjälpa andra. Ta hand in dina vänner och din familj. Hjälp dem med olika saker – då är det lättare att själv be om hjälp när man behöver det. Gör något gott i samhället. Skänk pengar eller kläder (just nu är det utmärkt röjaurgarderoben-väder).

6. Omge dig med positivitet:

Läs spännande, roliga och fängslande böcker. Själv har jag nyss börjat på den historiska romanserien ”Släkten”. Underbart!
Titta inte på filmer som får dig att må dåligt, utan välj i stället roliga tv-serier och filmer. Just nu skrattar vi högt hemma åt och med ”Modern family”. Skönt att känna att vi är ganska så normala ändå.
Det här är inte lätt när man känner sig halvdöd, men försök ändå att tänka positiva tankar på morgonen. Om du har barn, viska gärna positiva saker till dem när du väcker dem.
Tänk positiva tankar även på kvällen, så att du somnar med dem.
Skoja, sjung, festa och dansa mycket. På mitt jobb flamsar vi ganska mycket emellanåt – det är uppfriskande!

7. Gör roliga saker:

Hitta på något skoj! Planera in i kalendern vad du nu tycker om att göra tillsammans med goda vänner eller familjen. Då har du något att se fram emot. Gå på musikal, åk Wasaloppet, köp en kattunge, klä dig i glitter och bjud in kompisarna till mello-fest. Själv har jag börjat basta och vinterbada i Kypegården (en friluftsgård här i Borås) på helgerna, något som vi i min familj ofta gjorde när jag var barn och tonåring. Nu är det i stället jag som tar med mig min lilla dotter dit och så har vi härligt spa där. Vardagslyx!l

8. Fixa hemma:

Först och främst: köp hem krispiga tulpaner i glada färger!
Om man måste eller vill renovera inne är det den bästa tiden att göra det nu. Till våren och sommaren vill man ju bara vara ute. Hemmet behöver verkligen inte vara perfekt, men man vill ju trivas och må bra när man är hemma. I söndags fyndade jag ett soffbord på ”Blocket” och vi bytte ut den vackra, men klumpiga kistan som vi haft som soffbord i många år. Dessutom köpte jag en stor, härlig ljuslykta samt nya kuddar och löpare för halva reapriset och kunde därmed fixa och förnya en hel del i vardagsrummet. (Det är nu man kan göra roliga fynd till riktigt bra priser.) Passa också på att röja och städa i förråd och skåp. Det blir lite roligare och lättare att leva när man har det fint även där.

 Nytt soffbord! Lite slitet, men det passar oss eftersom vi ofta har många barn här hemma. Då känns det inte lika jobbigt om det skulle bli en repa…. Rejält och stadigt är det, precis som vi vill ha det. Det är inte alltid superkul att gå ut med hunden……..