Penne Pollpette

20140326-210534.jpgItalienska köttbullar i mustig tomatsås! Mama Mia alltså!

4 port

400 g pasta penne

Tomatsås:
500 g krossade tomater
Olivolja till stekning
1 gul lök
2 vitlöksklyftor
1 dl rött matlagningsvin
Några basilikastjälkar
Salt
Svartpeppar
1 nypa strösocker

Garnering:
Basilikablad

Köttbullar:
400 g blandfärs
2 dl brödsmulor av vitt bröd
2 msk vatten
2 ägg
1 dl riven parmesanost
3 msk finhackad persilja
1 msk olivolja
Salt
Svartpeppar
Rapsolja till stekning

Börja med tomatsåsen:
Hacka lök och vitlök fint och fräs dem försiktigt i olivolja utan att de tar färg. Tillsätt sedan krossade tomater, vin, några basilikastjälkar, lite salt och socker. Låt småputtra på svag värme i minst 30 minuter. Rör då och då så att det inte fastnar i botten. Ta upp basilikastjälkarna och smaka av såsen. Tillsätt några basilikablad.

Koka pastan enligt anvisningarna.

Gör köttbullarna under tiden som såsen kokar:
Smula ner brödet i en stor bunke och häll på vattnet. Låt stå några minuter. Tillsätt därefter övriga ingredienser och blanda väl. Rulla stora, härliga bollar och lägg dem åt sidan för att vila en liten stund. Stek dem i rapsolja så att de får en krispig och fin yta. Låt dem sedan koka med tomatsåsen ca 10 minuter.

Häll först upp pastan på ett stort fat eller en skål, sedan såsen över pastan och lägg till sist köttbullarna ovanpå. Garnera med basilikablad och/eller persilja och toppa med lite parmesanost. Ät och njut!