Risotto med kantareller

20130514-212834.jpg

En krämig risotto med kantareller och västerbottenost.

Smakar gott som ensamrätt eller till stekt kyckling.

4-6 port

4 dl arborioris
1 gul lök
2 små burkar kantareller (ca a’ 180 g)
1/2 tsk hackad torkad vitlök
Rapsolja till stekning
Ca 5 dl kokhett vatten
3 dl vitt matlagningsvin
3 msk kantarellfond
Salt
Svartpeppar
1 dl riven västerbottenost
Persilja

Börja med att finhacka löken. Stek den sedan ett par minuter i olja tillsammans med riset, vitlökskrosset samt kantarellerna som har fått rinna av. Obs! Spara kantarellspadet!
Tillsätt därefter hälften av vattnet, hälften av vinet samt kantarellspadet och kantarellfonden. Låt småkoka i ca 20 minuter. Späd under tiden med mer vatten och vin. Smaka av med salt och peppar. Risotton ska vara krämig. När riset är mjukt, men har en fast kärna är det färdigt. Blanda ner den goda osten och strö över svartpeppar samt persilja. Klart!

Obs! Vid svampsäsong är det naturligtvis godast med färska kantareller. Då späder du med mer vatten i stället för svampspadet.