Saffranspudding

IMG_7655

Mjuk och len pudding med smak av saffran och vanilj!

Kan med fördel lagas på resterna julaftonsgröten, men kan även köpt gröt duger gott. Vill man göra sig till lite extra kan man ge puddingen ett kristalliserat sockertäcke. Servera den med lättvispad vaniljgrädde och en riktigt god sylt.

4 port

ca 500 g risgrynsgröt
1 ägg
1/2 g saffran
1 msk vaniljsocker
ev strösocker

Smörj fyra små portionsformar eller en större form. Stöt saffran med lite strösocker i en mortel för att få ut bästa färg och smak. Blanda gröten med ägg, saffran och vaniljsocker. (Obs! Har man köpt gröt behövs inte vaniljsocker.) Fördela den i formarna. Grädda i mitten av ugnen i 200 grader ca 25 minuter, tills puddingarna stelnat och fått en fin gyllene färg. Låt dem svalna.

Strö ev strösocker över puddingarna och ställ in i ugnen igen längst upp på 225 grader, inställningen ”grill”. Efter 5-10 minuter har det då bildats ett kristalliserat sockertäcke. Var försiktig så att sockret inte bränns! Det är varken gott eller ser trevligt ut! (Talar av egen erfarenhet) Låt svalna.