Solskensbröd

Ett saftigt matbröd som passar till det mesta.

Ca 20 bröd

50 g jäst
5 dl fingervarmt vatten
1 msk svensk honung
2 msk rapsolja
1 tsk salt
2 dl finriven morot
1 1/2 dl solroskärnor
Ca 14 dl durumvetemjöl

Pensling:
1 ägg
1 msk mjölk

Lös upp jästen i vattnet. Tillsätt honung, olja och salt och därefter mjöl, lite i sänder. Arbeta degen väl och se till att den får en bra konsistens med lagom mycket mjöl. Den ska inte vara kletig och inte heller torr, men hellre kletig än för torr. Låt sedan degen jäsa i ca 60 minuter, gärna med plastfolie över bunken.
Knåda degen på mjölat bakbord och dela den i fyra delar. Rulla ut varje del till en knubbig längd som du plattar till. Dela längden fem gånger med en degspatel, så att du får små kantiga bröd. De ska inte vara identiska, det ska synas att bröden är hembakade! Då ser de extra goda ut!
Lägg bröden på bakplåtsklädda plåtar och låt jäsa ca 15 minuter under en bakduk. Vispa ihop ägg och mjölk. Pensla bröden med äggblandningen och strö över lite mjöl. Grädda i mitten av ugnen i 200 grader ca 10 minuter. Låt svalna på galler under bakduk.