Sommarens godaste rabarberkaka

Saftig rabarberkaka med knaprigt mandeltäcke! En riktig goding till sommarens fikastunder i trädgården eller på picknicken.

8-10 bitar

Kakbotten:
175 g rumsvarmt smör
2 1/2 dl strösocker
2 ägg
2 1/2 dl filmjölk
5 dl vetemjöl
3 msk vaniljsocker
1 tsk bakpulver
Ca 400 g rabarber

Mandeltäcke:
100 g smör
100 g mandelspån
1 1/2 dl strösocker
1 msk vaniljsocker

Garnering:
Florsocker

Tvätta, skala och skär rabarberna i ca 2 cm långa bitar.
Klipp ut en rund bit bakplåtspapper som passar botten på en bakform med löstagbar botten. Smörj och bröa kanterna.

Vispa smör och socker vitt och pösigt. Tillsätt äggen, ett i taget, rör mellan varje ägg. Rör sedan ner gräddfilen. Blanda samman alla de torra ingredienserna och tillsätt dem i smeten. Blanda om hastigt. Bred ut smeten i den smorda bakformen med bakplåtspapper i botten. Tryck ner rabarberbitarna i smeten. Grädda långt ner i ugnen i 175 grader ca 45 minuter.

Mandeltäcke:
Blanda under tiden ihop alla ingredienserna utom vaniljsockret i en kastrull. Låt sjuda under omrörning i ett par minuter. Ta av kastrullen från värmen och rör ner vaniljsockret. Bred mandeltäcket över kakan och grädda i ytterligare ca 15 minuter, fortfarande långt ner i ugnen.

Låt svalna och pudra florsocker över kakan. Garnera med några vackra blad eller en blomma från trädgården. Servera med lättvispad grädde, vaniljvisp eller vaniljglass.