Stekt brysselkål med apelsin och rostade hasselnötter


En riktigt god grönsaksrätt som smakar gott som tillbehör på vintern. Perfekt till julbordet!

1 dl hasselnötter eller andra nötter/frön
ca 500 g färsk brysselkål
1 apelsin
1-2 msk flytande honung
smör till stekning
salt

Garnering:
1 apelsin

Rosta nötterna i en het, torr stekpanna i några minuter tills de fått fin färg. Rulla nötterna hela tiden. Fukta en kökshandduk. Lägg nötterna i handduken och gnugga tills det mesta av skalet lossnat. Hacka nötterna grovt.

Ansa brysselkålen genom att ta bort yttersta lagret och skära bort den lilla roten. Lägg kålen i en kastrull och fyll på med vatten. Salta rejält. Koka kålen ca 5 minuter. Häll av vattnet och fyll på med kallt vatten istället. Låt vila en stund. Så här långt kan man förbereda och ha kålen i kylskåpet till dagen efter.

Stek kålen i smör. på medelstark värme, till den fått fin färg och en härlig yta. Salt lite grann och ringla över honungen. Dela en apelsin på mitten och pressa apelsinsaften över kålen. Stek några minuter till. Häll över i en skål. Strö hasselnötterna över och garnera med några apelsinskivor.