Thailändsk räkgryta med röd curry

20130820-190730.jpg

En god, medelstark och väldoftande gryta som serveras med ris eller nudlar.
Vill man att den ska hetta tar man bara mer av kryddorna. Naturligtvis är den godast med handskalade färska räkor, men frysta räkor är också okej en helt vanlig tisdagskväll.

Ca 6 port

2 pkt a’ 5 dl extra creamy kokosmjölk
Ca 800 g räkor (helt tinade!)
1 gul löl
1 vitlöksklyfta
1 liten bit ingefära
Rapsolja till stekning
2 tsk röd currypasta
1/2 tsk sambal oelek
1 tsk fisksås
1 msk limeblad
1/2 tsk chiliflakes
Salt

Garnering:
Persilja
Cashewnötter

Börja med att fräsa finhackad lök, pressad vitlök och riven ingefära i lite olja. Tillsätt därefter kokosmjölken och låt den sjuda i minst 10 minuter tills den tjocknar och blir krämig. Krydda med curry, sambal oelek, fisksås, lime blad och chiliflakes. Smaka av med salt. Häll i räkorna precis innan servering. Låt dem få ett snabbt uppkok.

Vill man äta nudlar till kan man med fördel blanda samman dem med räkgrytan. Toppa hela härligheten med hackad persilja och cashewnötter. Rätten smakar gott tillsammans med färska grönsaker.