En smakrik, lättlagad och krämig thairätt.
Obs! Tänk på att marinera laxen i god tid. Om den är fryst ska den tina långsamt i kylskåp först. Ha inte inne den för länge i ugnen, då blir den lätt torr.
Det kan kännas jobbigt att köpa in alla thaivarorna, men de håller länge i kylskåpet och kan vara bra att ha som smaksättare även i annan mat.
Ca 4 port
2 brk kokosmjölk
2 msk fish sauce
2 msk ketjap manis
1 tsk sambal oelek
1 msk lime leaves
2 msk citronsaft
Ev salt
1 liten brk strimlade bambuskott
1 liten brk skivade vattenkastanjer
Ca 200 g fina broccolibuketter
Salta cashewnötter
4 st portionsbitar av lax
1 dl thai sweet chili sauce
Salt
Sesamfrön
Lägg laxbitarna i en plastpåse och häll sweet chili sauce över. Knyt om påsen och se till att såsen blandar sig väl med fisken. Låt marinera i några timmar i kylskåpet. Den kan även ligga över natten. Sätt laxbitarna på grillspett och salta. (Om man vill kan man dela dem på mitten.) Grilla i mitten av ugnen i 175 grader ca 20 minuter. Efter halva tiden tar du ut spetten och strör sesamfrön över.
Koka kokosmjölken i en stor vid panna, t.ex. wookpanna i ca 10 minuter, tills den blir krämig. Krydda den med alla smaksättarna. Tillsätt grönsakerna och koka ytterligare ca 10 minuter. Smaka av. Toppa med salta cashewnötter. Servera tillsammans med laxen och ris eller nudlar.