Tunna pannbröd

20130902-202231.jpg

Mjuka brödkakor som du lätt gräddar i stekpannan på spisen.
Servera dem helst nygräddade med smör eller en god färskost. Passar utmärkt till olika soppor och grytor.

Ca 12 brödkakor

50 g smör
5 dl mjölk
1 dl filmjölk
50 g jäst
1/2 dl brödsirap
1-2 tsk salt
2 dl rågsikt (+ till utbakning)
Ca 12 dl vetemjöl

Smält smöret på spisen och tillsätt mjölken. Ljumma vätskan till 37 grader (fingervarmt). Smula sönder jästen i en bunke (helst assistent) och häll över vätskan. Lös upp jästen och tillsätt sedan resten av ingredienserna. Arbeta ihop till en smidig, men ganska lös deg. Låt den jäsa under bakduk i minst 45 minuter.

Dela sedan degen i 12 bitar som du knådar och kavlar ut på mjölat bakbord till någorlunda runda kakor, ca 5 mm tjocka. Det gör inget om de blir lite ojämna. Använd mycket rågsikt så att det blir lätt att kavla. Nagga brödkakorna med en gaffel. Grädda dem i en stekpanna på spisen på medelstark värme, några minuter på varje sida. Det doftar underbart……..