God fläskstek smaksatt med kryddig chutney. Perfekt i äppeltider.ca 6 port
fläskbog ca 1,5 kg
salt
svartpeppar
smör att steka i
2 dl äppelchutney
2 st äpplen
2 st gula lökar
ev några katrinlommon
Strö salt och peppar över hela steken. Stek i smör i en stekgryta, så att köttet får en gyllene yta. (Det går även bra att använda lergryta eller stekpåse.) Skär lökarna samt äpplena i kvartar och skär bort kärnhusen. Lägg bitarna och även ev katrinplommon runt köttet i grytan. Bred äppelchutneyn över köttet. Sätt in en termometer mitt i steken. Ställ in grytan längst ner i ugnen i 175 grader. Stek till termometern visar 70-75 grader, det tar ca 1,5 tmmar. Ta sedan ut grytan och låt stå en stund med locket på för att vila innan du tar upp köttet. Graderna kommer då att stiga ett par steg. Skär sedan steken i lagom tjocka skivor. Sila bort äpplena och ta till vara på de goda skyn. Använd den som den är eller koka en god gräddsås av den. Servera med en riktigt god potatisgratäng eller någon annan potatisrätt.