Smakrika kycklingspett som marinerats i fruktig yoghurtmarinad och serveras med kall mangosås.
4 port
4 st kycklingfiléer, gärna färska
Marinad:
3 vitlöksklyftor
1 bit ingefära
150 g tärnad mango
1 röd spansk peppar
1 1/2 tsk salt
2 dl turkisk yoghurt
2 msk mango chutney
2 msk tomatpuré
2 msk limesaft
2 msk rapsolja
Syrlig sås (att ringla över de färdiga spetten):
1 tsk stött kardemumma
1 tsk stött svartpeppar
4 msk rapsolja
4 msk limesaft
Mangosås:
2 dl turkisk yoghurt
ca 2 msk mango chutney
100 g tärnad mango
salt
vitpeppar
Om filéerna är väldigt stora är det bra att dela dem på mitten, så att det blir två långsmala filéer.
Marinad:
Skala vitlöksklyftorna och ingefäran. Snitta den spanska pepparn och kärna ur den. Mixa sedan vitlök, ingefära, spansk peppar och mango till en krämig massa. Tillsätt salt, yoghurt, mango chutney, tomatpuré, limesaft och olja. Mixa lite till.
Lägg kycklingen samt marinaden i dubbla plastpåsar och knyt. Vänd den hit och dit så att det blir ordentligt blandat. Lägg den sedan i en skål i kylskåpet och marinera minst fem timmar, helst över natten. Det gör ingenting att låta den ligga i ett dygn. Vänd på påsen då och då.
Rör ihop den syrliga såsen och låt stå en liten stund.
Mangosås:
Blanda samman alla ingredienserna. Låt stå minst en timme. Smaka av med salt och peppar.
Trä filéerna på grillspett. Grilla dem i mitten av ugnen i 200 grader ca 20 minuter. Det är naturligtvis även gott att grilla spetten ute på grillen. Ringla den syrliga såsen över spetten strax innan servering. Servera med ris eller någon god potatisrätt samt en fräsch sallad och mangosås.
Obs! Tärnad mango finns i frysdisken (i paket på 250 g).